Tuesday, February 23, 2010

2012 Kiamat?? mari muhasabah diri..

salam smua.. malam tadi mase blogwalking, terbace pasal artikel ni kat BLOG BEDY.. dan terniat di hati untuk berkongsi gak untuk kalian semua.. marilah kita sama-sama bermuhasabah diri, mengingati Maha Pencipta.. Sesungguhnya segala yang buruk tu datangnya dari saya, dan yang baik tu datangnya dari-NYA..

kiamat4Ramadhan 2012

Sedang kita diasyikkan menanti tayangan filem 2012 di pawagam, ada cerita disebaliknya yang kita (MUSLIM) tidak mengetahuinya... Tolong sampaikan pada saudara seIslam kita... semoga menjadi peringatan.

Cuba lihat kalendar di bawah untuk tahun 2012... 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat. Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadan di bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit, bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas di bumi) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja Maha Mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok Hadis Nabi di bawah ini dan kenyataan pasal Kalendar Islam 2012

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES

2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010
2011 Calendar

Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011
2012 Calendar

Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012



*sejauhmana kebenarannya, Wallahualam.. ape yg penting, marilah kita sentiasa bermuhasabah diri..

16 comments:

perempuan ITU said...

Sentiasa la beringat kan

touyakaruma said...

1.Boleh saya tahu dari mana dapat sumber mengenai kenyataan dari Nasa ?

2.Bukan ke hadith yang diperkatakan oleh Nu'aim bin Hammad adalah petikan dari buku hasil tulisan Amin Muhammad Jamaluddin . Dimana hadith itu tidak dipastikan kebenarannya ?

jajarina said...

PI--> betol tu.. sntiase beringat.. tak kiamat, mane tawu kot2 esok ajal kite.. kan? kan?

touya--> sebab tu kt penghujung entry tu saye da tulis, "sejauhmana kebenarannya, Wallahualam.. ape yg penting, marilah kita sentiasa bermuhasabah diri.. "
ape yg penting, niat saye wat pasal entry ni, utk sama-sama bermuhasabah diri.. tak kiamat, ajal.. mane tawukan..
saye dapat pasal entry ni pun dari blog bedy.. g klik kat blog bedy kat ats tu...

aRe-lOnG said...

best entry nie...

bila2 kiamat pada saya xpenting. yang penting kita mempercayai akan ade nya hari kiamat. soal 2012 hanya ALLAH saja yang maha mengetahui. Kaum Yahudi akan sentiasa menyesatkan kita dgn pelbagai cara sekali pun. (mana tau kan filem 2012 tue ade unsur nk menyesatkan kita) siapa tahu...

Sekian pendapat sya yg xpandai ini.

salam perkenalan

afifsamshuri@gmail.com

Captain Bokkhari Mohamad said...

salam,

Selagi belum kedatangan Al masih, imam mahdi dan Turunnya Nabi Isa as selagi itu dunia belum kiamat. Barat memang pun suka menyesatkan umat Islam.

touyakaruma said...

Bukan apa cuma ada dua perkara yang saya risaukan .

1.Kita menyebar Hadith palsu
2.Kita telah membuat ramalan bila kiamat .

Tapi kalau kiamat 5 juta tahun lagipun , belum tentu kita hidup sampai esok .

Mohd Farid said...

Apapun, mari kita selalu taubat.

http://www.faridrashidi.com/2010/02/22/tips-mendapat-anak-soleh-dan-solehah/

oYa said...

tulah....tanda2 kiamat kecik kiamat besar sumer dah ada depan mate....WALLAHUALAM.....segalanya hanya ALLAH yang maha mengetahui...yg tersurat dan tersirat....kita sebagai manusia seharusnya beringat akan adanya kematian dan hari kiamat...

jajarina said...

are-long--> btul tu.. mne la twu kan..

capt--> betol betol betol

touya--> oho, okay2..

farid--> betul tu.. taubatla slalu..

oya--> betul.. stuju sangat ngn ape yg awk ckp..

aiza said...

halluu~~~
mcmni semua org diharap berubah kepada yg lebih baik...
huhuhu...
nk belajar bersungguh2 n jadi comel2 baik laa..
dunia dah akhir zaman..
betol x cik jajarina?

nk follow blog dier laa..
dialu2kan berkunjung ke blog org slalu...

jajarina said...

aiza--> hehe.. tawu xpe.. =D i will follow u too dear

maisyara Pot! Pot! said...

yg pasti hari kiamat hari jumaat. bila2 ia boleh blaku. hanya Allah s.w.t yang menentukn yea.. ape yg pnting sekali, sudah bersediakah kita menghadap hari itu? cukup ke iman kita utk menghadapi hari tu?

*like my brother said, kalau boleh jangan kita hidup smpai hari kiamat tiba. sebab, di situ kita akn di uji lebih teruk daripada skng..

KaorU IchibaNa said...

muhasabah diri!tq for sharing!=)

zam said...

jangan percaya kiamat akan datang 2012.kita perlu percaya kiamat itu ada.Tapi Hanya Allah jer yang tau bila kiamat akan datang.So kita perlu ingat hadis banyak hadis.Kita tak boleh belajar agama di internet.So beribadat jer la.Bila-bila kiamat akan datang.

BeaN MorENo said...

harap2 tergolong dalam 1/3 tuh

Aiza said...

hmmm... thanks 4 sharing.. but sy nak gtau jugak.. tarikh khiamat kan, blum tntu bila2.. hanya allah taatla jek yg tahu kan.. jadik.. kte kena brsedia laa :)

Related Posts with Thumbnails