Sunday, January 31, 2010

oyyy!!! dah langgar, bayar ar!!!

 

P1225782 gambar perhiasan

petang semalam yang dijangkakan menyeronokkan bertukar jadi panas baran.. haih~
hangin satu badan aku di buatnye.. yela, mane aku tak angin.. dah langgar, pastu wat bodoh trus blah.. WTH la kan.. haih~ aku pun ape lagi, soh B kejar si lahanat tu.. hantu tol.. (sorry guys, dis entry mmg aku agak berkasar ckt pasal aku tak puas hati)
aku tak tawula.. memang petang semalam aku hangin gilerla.. tertinggi suara sampai smue keta, motor, beca, basikal yang lalu-lalang jadi kepochi..

pikirla, kete tu aku baru beli, punyela jaga dari sebarang calar, bergesel dan seangkatan dengannya, alih-alih da pulak si sengal ni langgar, pastu trus blah.. hey, ko jangan ingat aku nak berdiam diri menanggung kerugian okay..

dipendekkan cerita, yang langgar ni PATI.. ko dahla pati, jangan cakap nak ada IC, passport konpem ar ko takde. nasib aku ni masih ade budi bicara tak panggil imegresen.. kalo tak, memang selamatla ko. dah soh bayar, banyak lak cakap. yang paling aku hangin, tengah nak setelkan alih-alih die lari.. haih~ memang aku berhangin tahap gunung brapi meletus la senang cakap.. nasib baik lagi, tangan kaki aku tak naik gak. jangan ingat aku pempuan ko bole nak pijak2 aku.. pffft...
dahla, tak nak crite lagi, nanti jadi sakit hati.. tu kete tu, sakit mata aku memandang.. hoh~

the moral of the story, kalo dah kite bwk kete punye la berwaspada dan berhemah, alih-alih ada orang yang langgar, jangan berdiam diri okay even ko tu pempuan.. lawan beb lawan.. kalo tak nak lawan, suke hatila and at last, ko yang rugi.. huhuhuhu

Saturday, January 30, 2010

jom join LUCKY DRAW


yuhuuu~

okay.. kali ni mo0d nak join contest-contest bagai..
jom join MIETOS LUCKY DRAW ni..
aku support ko wahai mietos bin dongeng.. hehe

slh 1 sebab kenapa korang kena join, coz korang boleh pilih souvenier dari country mane yg korang nak..
USA.. Korea.. Egypt.. Barbados.. France ataupun Jepun..

syarat-syaratnye pun senang sangat..
yang penting korang mesti tulis ni.. (pls, jangan malu2 ye..hehe)

"referrer dari Jajarina"

KLIK SINI untuk dapatkan info lebih lanjut k.. :)

yumkin... maybe... mungkin... tal vez...

hola mi amiga!!! =)
oho, mungkin ramai yang tak penah tawu yang saya bolela paham dan cakap spanish ckt2.. hehe bolehla.. ni smue influence dr telenovela Rosalinda ayamor tu... ngee~ :D
dan honestly, saya juga pernah berimpian tuk further study ke sane, and pernah dapat promotion tuk further *dy di sne + dpt scholarship lagi.. TAPI.... huhuhu
sayekan ibu muda and mse dpt promotion tu, dh da babyla.. jadi, keadaan tak mengizinkan... herm, xpela.. bukan rezki kot.. herm, hopefully dpt g sne 1 hari nanti.. insyaAllah.. hehe
okay, jom layan video ni.. best okay.. i like dis song!! bole bawak hati melayang-layang (macam jiwa-jiwa je kan??)... ngahaha ^__^

btw, tal vez means maybe.. kemungkinan.. yumkin (dlm bhs arab) :)
video

Song Lyrics

Friday, January 29, 2010

Wrong e-mail address ( IT'S FUN, MUST READ!)

DSC01254



A Man checked into a hotel. There was a computer in his room,
so he decided to send an e-mail to his wife.

However, he accidentally typed a wrong e-mail address, and without realizing his error, he sent the e-mail.

Meanwhile.... Somewhere in Houston , a widow had just returned from her husband's funeral. The widow decided to check her e-mail, expecting condolence messages from relatives and friends.

After reading the first message, she fainted. The widow's son rushed into the room, found his mother on the floor, and saw the computer screen which read:

-----------------------------------------------------------
To: My Loving Wife,
Subject: I've Reached
D at e: 16 March 2008,

I know you're surprised to hear from me. They give computers here, and we are allowed to send e-mails to loved ones.

I've just reached and have been checked in.
I see that everything has been prepared for your arrival tomorrow.

Looking forward to seeing you TOMORROW!

Love,

Your Hubby.



*got this frm email.. hehe

Wednesday, January 27, 2010

muffin chocolate chip

last week, ada buat muffin ni saja-saja tuk makan. so, if korang rajin nak try buat, salin resipi ni ye..



Bahan-bahan
2 biji telur
2 cups tepung gandum/self rising flour
1 tsp esen vanila
1/2 cup evaporated milk
1/2 cup chocolate chips
1/2 cup gula
1/2 tsp serbuk penaik *perlu letak ni if guna tepung gandum
75g butter/margarine
1/2 cup raisins/kiwi/pruns/cherry (optional)


Cara-caranya

1) Cairkan mentega dan biarkan seketika sehingga ianya sejuk.
2) Dalam mangkuk, pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2) Pastu, dalam mangkuk yang lain, ayak tepung terutama skali jika menggunakan tepung gandum. Kemudian, campurkan tepung dan chocolate chips.
3) Tuang susu cair tadi ke dalam mangkuk telur dan gula yang dah dipukul kembang tadi.
4) Akhir sekali, campurkan mentega ke dalam mangkuk telur tadi, kacau rata dan masukkan pula tepung dan choc chips sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehinggalah semuanya sebati dan scoop dalam muffin cups.
5) Sebelum bakar, pastikan oven dah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 Celcius coz kalau tak, muffin tak kembang.. dan bakarlah selama 15-20 minit.. kadang-kadang, ada oven lebih masa.. papepun, korang bakarla sampai ianya masak. Cara nak cek, amik pencungkil gigi, cucuk cikit muffin tu.. if takde yang melekat kat pencungkil tu, means dah masakla tu..


* lagi satu, if kat muffin tu korang rajin nak buat frosting, pkailah self raising flour.. if tak, macam saya ni, pkai tepung gandum pun okay and jangan lupa letak serbuk penaik.. hehe okay, GOOD LUCK!! selamat mencuba. =)

Flu = unwell


nampak gaya hari ni memang tak dapatla nak berjalan-jalan sambil berjogging ke blog kengkawan.. huhuhu
selsema... sakit tekak... rase cam nak demam dah..
ada sesape yang da petua tak tuk hilangkan sakit tekak ni selain dari kumur-kumur air garam, makan strepsils?? dah wat dah menda2 ni tapi cam tak berkesan jek.. huhuhu panadol pun dah makan dah..
please.. anyone yang ade petua, kongsila ye.. mekasih..
tuk kawan-kawan yang dtg menyinggah sambil klik-klik, nanti saya datang visit balik ur site okay.. TQ!


*hopefully, its not getting worst.. kesian my son and lil princess.. takot berjangkit lak.. huhu

Tuesday, January 26, 2010

Penemuan Ajaib

sebenarnya, picture ni diambil oleh one of my friends yang bercuti ke Phuket, Thailand aritu.. banyak-banyak picture dia, paling menarik sekali, picture ni la..
silala view...


ini picture oyster.. hidup lagi agaknya.. huhu
tengok macam tak berapa nak menarik.. tapi bila bukak, nah ko... ade pearl seh.. huhu


tu dia pearl... dalam tu rupanya kan.. huhu..


lagi picture oyster..


*bermonolog (ohoho.. tadi tengok traffic ada yg dari Tamil Naidu, Ireland.. WOW!! paham ke dorang bahasa aku tulis ni.. dahlah shortform2.. hehehe):P

Trime Kasih Rakan Bloggers =)

lately ni, busy jek memanjang.. smpai nak update blog pun kekadang, tak sempat nak perabihkan entry yang ada.. huhu

ape-ape pun, sape perasan yang kat blog ni ada perubahan?? hehehe antaranya pasal GB la.. honestly, for me, GB best coz macam-macam ada.. haha dari mana dapat tawu pasal GB ni pun tak berapa nak ingat, coz banyak sangat dah berjalan ke blog-blog ni.. huhu and ade gak yang dah terpengaruh.. ngahaha seperti Diela.. thumbs up for u bebeh!!! =)

pastu, haritu dapat tips cmne nak naik kan traffic blog from dis blog
yang katanya blog, jangan letak lagu.. hehehe.. sndri makan cili, sndri la terasa.. so, terus jek buang widget tu.. huhu tapi bila di pikir-pikir balik, betol gak smua yang dalam entry tu.. kekadang kite mesti bukak sampai 3,5 blog lain, then smue da lagu lain-lain.. pening gak and bingit tlinga.. last-last, tutup volume lappy.. huhu
tapi sebenarnye, terpulang kepada memasing.. hak anda kan.. saye tak kisah jek.. ngee~

okay, pastu ade lagi.. semenjak dah berkecimpung ngan dunia bloggers ngan GB ni, fesbuk automatically rs cam dah tak best.. apsal ntah.. huhu.. mungkin hatiku dah beralih arah kot.. huhu kalo dulu, FB tu best sebab nak main FarmVille tp skrg FVku memang dh terbengkalai lame dah.. pastu ape lagi ek, haa, CafeWorld la, FishWorld la dan mcm2 game lg yang ada dlm FB tu sekarang dh tak menarik perhatianku.. huhu habisla FB pasni.. x laku dh.. huhu FB for me, juz di gunakan tuk menjejaki kwn2 yg dh lame tak dijejak.. ngahaha :P plus juz tuk mengeratkan hubungan antra my SiblingS=SayangSS (besfren 4eva & eva).. yela, coz memasing ade yang kat Wisconsin la, ade yang Kuching la, ade yang di Malacca la dan senang ckp, sekarang kami dah bersepah.. huhu

ada lagi.. nuffnang.. nuffnang kalo dulu tak bergerak-gerak langsung.. RM1 jek tapi sekarang, alhamdulillah syukur.. dah banyakla jugak even still tak leh nak cash out,tapi still syukur coz dah berganjak.. TANX to ols yg klik-klik termasuk rakan2 bloggers.. =) klik-klik la lagi, nanti saya klik korang punye lak.. ngee~ =D

Bilangan Followers sekarang pun dah makin bertambah.. Alhamdulillah.. Tanx korang coz for your support.. tanpe korang sape lah diri ini.. chewah.. hehe InsyaAllah ada mase terluang nanti saya akan follow and visit blog korang terutama mane yang lom sempat lagi tuk dilawati.. huhu

Trima kasih juga kepada yang datang singgah menyinggah ke sni.. =) jemput singgah lagi yek sambil klik-klik nuff and advertlets.. hehe

okay, last but not least.. nah.. saye blanje JCo tuk smue.. hehe

Saturday, January 23, 2010

Al-Fatihah to Almarhum Sultan Iskandar


ringkas tapi padat..
sebagai rakyat Johor walaupun dudok di luar Johor, aku pun terase akan kemangkatan baginda.. suram.. hening.. and hari ni sepanjang hari memang mo0d aku pun down.. huhu

Al-Fatihah kepada baginda.. semoga rohnya dicucuri Rahmat dan ditempatkan di kalangan hamba-hambaNYA yang soleh.. amin..

"Allah, peliharakan Sultan,Anugrahkan dia segala kehormatan.. Sihat dan ria, Kekal dan makmur.. Luaskan kuasa Menaungkan Kami.. Rakyat dipimpini berzaman lagi.. Dengan merdeka bersatu hati, Allah berkati Johor.. Allah selamatkan Sultan.."
(lagu negri Johor)

sedikit mengenai latarbelakang baginda.. SINI

marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat baginda.. upacara pemakaman jenazah Almarhum baginda akan diadakan di Makam Diraja, Mahmoodiah kira-kira pukul 2 petang ini.. more info, SINI

dan salam takziah buat Keluarga Diraja Johor serta semua Johorean... =(
Sultan berjiwa rakyat, pasti akan dikenang wat selama-lamanya..

Monday, January 18, 2010

euw, ape ni???


ape ni?? cube la korunk teka ape menda alah ni?? haha :D

sebenarnya, ni la die buah getah..
haha.. aku sendiri jakun okay.. :P
yela, buah ni mne nak jumpe lagi zaman2 sekarang ni..
ni pun aku jumpe kat ceruk balik pulau sane.. hahaha :D
n if hubby tak cakap, konpem aku tak tawu ni ape menda.. hahaha :P
sian okay jadi bdk bandar ni.. aHakS~

tragedi ngeri lagi..



aku ni semenjak dok kat sini, macam-macam aku tengok yang live.. bukan live Konsert Greenday ke ape tapi live tengok kejadian-kejadian ngeri ni la.. bak kate hubby aku, leh jadi reporter bergerak ni.. hakhakhak :P

semalam, heboh kat area macallum (area flat2 umah ni) pasal ade budak sekolah lemas kat laut blkg umah ni ha.. seriously, memule tak tawu pun tapi ada sorang uncle cina ni yang beritahu coz ape taknye, helikopter asik dok pusing-pusing pastu siap parking kat padang bola depan ni ha..

menurut uncle tu, budak-budak ni semua budak sekolah menengah yang naik Dragon Boat. Entah macam mane, jatuh dan lemas.. ramai okay yang terlibat tu, coz korang tawu jela kan, Dragon Boat tu kan panjang..jumlah berape orang yang lemas, adalah dalam 6 orang agaknya..

dan sampai hari ni, pagi ni, operasi mencari mangsa yang lemas masih diteruskan coz aku tengok tadi helikopter asik dok berpusing-pusing lagi. Means, adalah lagi mayat yang tak dijumpai.. kesian.. apa-apa pun, salam takziah buat semua keluarga mangsa.

dan kepada yang lain-lain tu, sila lah ambil iktibar. Sebenarnya, kan hari tu baru je gerhana, pastu sekarang ni pulak kalo g tengok kalendar, waktu tengah bulan, maknenye air laut memang kalo pasang tu, pasang gilerla pastu tambah ngan gerhana lak, lagila tinggi kalo air laut tu pasang (lebih tinggi dr biasa) and kelmarin hari Sabtu, aku baru jek dengar kat brita TV1 yang Jabatan Metereologi mengatakan laut bergelora. Siap bagi pesanan lagi, kurangkan aktiviti laut dan dinasihatkan nelayan, jangan turun ke laut. Diorang ni aku rase tak aware and alert kot pasal brite tu. Takpela, dah berlaku pun.. kepada keluarga mangsa, diharap mreka-mreka sabar dan tabah mengharungi dugaan ni.. Salam Takziah.

Crite di dlm akhbar harini,
Metro
Berita Harian
Utusan
NSTP
Sin Chew Daily
The Star
video

Friday, January 15, 2010

house for sale/rumah untuk dijual

actually i'm on behalf of my friend, promote her house for sale.. so, anyone interested??

Location: Kepala Batas, P.Pinang, Malaysia
No. of Bedrooms: 4
Type: Double-Storey Houses
Size: 20 x 70 square feet
Price: RM220 000 (negotiable)
Contact No.: 0197688444 (Mardianah Abd Jabar)



additional:
1) aircond
2) water-hitter
3) nearest to the minimarket


for more information, click here or you also can ask me directly ya..

Thank you.. =)

Hari ni, Gerhana Matahari


salam smua..

maafla coz dah dua tiga hari saya tak update blog ni.. (uncle siap cakap lagi, lame x dengar crite?) hehe :P
salah satu sebabnya coz bagi laluan pada contest tu yang kena 48jam kat blog.. tu yang siap taip lagi kat situ, sticky mode.. hahaha semangat kan? takpe, bukan selalu pun join contest-contest ni semua.. ngee~ =D

ape yang menarik,
hari ni, Jumaat, 15 Januari 2010 bersamaan dengan 29 Muharram 1431H dijangkakan akan berlakunya Gerhana Matahari.

Gerhana Matahari dijangkakan bermula pada pukul 3.01 petang sehingga pukul 5.48 petang dan waktu kemuncaknya adalah pada pukul 4.26 petang.

Jadi, buat sahabat-sahabat Muslimku, jom kita sama-sama tunaikan Solat Sunat Kusuf/Solat Sunat Gerhana.

ni ada beberapa info yang saya dapat untuk dikongsikan dengan u ols..

GERHANA MATAHARI SEPARA DI PULAU PINANG PADA 15 JANUARI 2010

Berdasarkan hitungan melalui Solar Eclipse Calculator, Gerhana Matahari Separa dijangka berlaku dan kelihatan di Pulau Pinang pada 15 Januari 2010 (Jumaat) mulai jam 2.56 petang hingga 5.43 petang. Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang akan menganjurkan Program Cerapan Gerhana Matahari Separa di Masjid Negeri Pulau Pinang bermula 2.30 petang hingga 6.00 petang. Walaubagaimanapun, pameran falak akan bermula seawal jam 11 pagi bagi memberi peluang jemaah yang bersolat Jumaat di situ mendapatkan beberapa info terkini mengenai ilmu falak/astronomi. Solat sunat gerhana matahari akan diadakan pada jam 3.30 petang dan minum petang disediakan untuk orang ramai yang hadir. Disini disertakan rajah gerhana, kaifiyat solat gerhana dan khutbah. Jabatan ini menjemput orang ramai untuk sama-sama memeriahkan program tersebut.

(Sumber: Pusat Falak Penang)
untuk mengetahui lebih lanjut, klik sini okay..

and apa yang lebih menarik, dekat Masjid Negeri pun mereka ada wat untuk cerapan Gerhana Matahari ni dengan beberapa lagi aktiviti.. nak tahu lebih lanjut, klik sini..


jadi, buat orang ramai or korang-korang smua yang ada kat penang, mane yang sempat nak pergi tengok, silakanla.. sorryla, info yang ada kat sini semua kat area penang jek.. hehe coz saye dok kat sini dan untuk kalian yang berada di luar tanah pinang, mungkin ada gak aktiviti cerapan di tempat-tempat korang tu.. korang g la googling yek.. =)

seperkara lagi, jangan lupe wat solat sunat gerhana tu.. same-samela kita rebut peluang yang ada.. InsyaAllah..

untuk kepada sesiapa yang ingin tawu lebih lanjut macam mane cara solat sunat tu, klik sini ya..

sekian, jumpe lagi di lain waktu... ^_^

Monday, January 11, 2010

Penyertaan Contest Lekat & Menang anjuran www.azizwan.com

-sticky mode-


“Jom sertai Contest Lekat & Menang anjuran www.azizwan.com


pemenang dapat RM50 tu... JOM JOM!!
untuk keterangan lanjut, sila klik website kat atas tu k.
pastu, kalau korang nak join, silala letak ayat kat bawah ni:


"Saya tahu contest ni dari blog jajaaqma..." beserta dengan link blog saya okay!


pemenang akan menerima RM50 dan
referer pula akan menerima RM30. BEST KAN?? JOM!!

so, please put me as your referer ya.. DON'T FORGET!! hehe

this contest will be end on this 13th January 2010.
So, ape tunggu lagi?? masih ada mase lagi.. JOM JOM JOM!!!! =)



“Saya tahu contest ni dari blog kakngah

Sunday, January 10, 2010

calculus oh calculus...

huhu
sorry guys coz x update blog ni.. seriously, busy giler sebelum-sebelum ni coz wat tutorial..
and tomorrow, i've got a class.. huhu.. the repeated subject for the third time okay...hohoho
WTH la kan.. adeh~ terase cam bongok giler jek tapi think positive jela..
actually the first time punye result, okay dah.. tapi gatal wat repair lak subject tu and budget kunun lehla dapat result yang lebey better tapi... aduyai~ mase final honestly xleh nak buat coz ngah morning sickness terok tahap gaban.. so, finally, result pun sepadan la ngan time tu.. huhu.. FAIL ye rakan-rakan.. FAILED!! =(
so, penyudahnya, amikla lagi subject tu but since dh kali ketiga, kira lecturer bagi specialty gak.. hahaha bgus tol lecturer ni.. student lain smue datang kelas, 2 kali seminggu.. ME??? only once a week k.. tu pun just hari Ahad.. hehe bestkan?? junior2 skalian, jgn jeles yek.. ngee~ ;P tu pun lecturer siap cakap, "if u skip class pun xpe.. u do exercises on your own.. if ada yang tak paham baru jumpe i.. and if u ask the question thru email pun boleh.." hahahaha best giler la lecturer ni.. peluk cium ar kat die.. hakhakhak
but, i have to remind myself gak.. "DUN TAKE 4 GRANTED"
papepun, guys, wish me luck for dis time okay.. hopefully dapatla A++.. al-mklum jela, 1 subject juz for 1 semesterkan.. huhu


* wut subject?? it was CALCULUS 2.. huhu

Thursday, January 7, 2010

kejadian ngeri

malam tadi, aku and family keluar coz nak cari walker tuk my lil princess, mira.. pastu, mase ngah round-round and cari kedai, nampak kejadian ni.. mase kete kami lalu kat situ, kejadian kire cam baru berlaku coz tengok polis baru nak handle org awm, polis trafik baru nak sampai and macam-macam lagila..
ape yang nampak mase tu, mayat dah terbaring kat belakang myvi tu.. NGERI~
aku tak turun pun, juz tengok dari dalam kereta coz waktu tu pun, hujan renyai-renyai.. and kitorang memang nak gerak cepat-cepat kalo bole coz bawak baby.. risaula baby meragam nanti and jalan mase tu, memang sangat jem.. huhu
xde picture yang aku dapat snap tapi for more information, go thru dis okay..
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/jarak/Article



pic ni bru jek edit.. amik kt metro gak.. tanx to my hubby fren, Mr. Rudy...

Murtabak SARA



arini breakfast ngan murtabak.. honestly, first time wat murtabak ni.. hahaha (malunye saye...;P) slalunye, kalau nak murtabak, memang biasa beli je la coz tak reti buat pun.. ngee~ ;P tapi kali ni, terajin ckt and recipe pun si Sara dah bagi.. hehe.. first attempt.. walau pun nampak tak berape nak menarik, tapi rasa die SEDAP GILE.. betol.. x tipu.. hehe so, jempotla breakfast yek.. ^_^

Tuesday, January 5, 2010

Tips Kecantikan... wahahaha :P

Good Morning smua..

arini pepagi ngah mood nak mengarut.. mengarut okay bukan mengurut.. dan juga bukan mencarut... ahahaha :D
ntah kenapa tetibe nak kongsi ngan u ols tips ni... al-maklum jela, diri sndri pun mmg suke mandi air pns atau dlm erti kate lain, pkai water hitter.. (eyh, betol ke aku eja tu? bolehla.. layan~) TP once bace pasal artikel ni, agakla terkezut badak.. hahaha.. x sangke mandi air pns, leh kedutkan kulit.. huhuhu
so guys, here you go...


jap, cantik ka pic ni?? wakakakaka.... :D prasantan jek.. ni aku jz amik aura cantik dr member sblh aku merangkap model intern tuk company aku mase tu... :P



Air panas kedutkan kulit (mandi susu elok diamalkan untuk jaga kecantikan badan)

Ada 5 cara mudah untuk memastikan kulit cantik berseri

Tip Pertama
Pertama, elak daripada mandi air panas kerana air panas akan menyebabkan kulit kering dan cepat berkedut. Sebagai pilihan, gunakan air suam.
Usah gunakan sabun yang kasar, sebaliknya gunakan sabun yang dapat melembutkan kulit. Kulit pula harus dilap dengan lembut untuk mengelakkannya daripada sebarang alahan.

Tip Kedua
Penggunaan krim pelembap atau losen mampu melindungi kulit supaya ia lembap sepanjang hari manakala berpeluh dapat mengeluarkan toksin daripada badan, Justeru, lakukan senaman setiap hari.
Selain itu, jika memberus rambut boleh merangsang kulit kepala, perkara sama boleh dilakukan untuk tubuh. Memberus kulit membantu untuk membantu untuk merangsang pengaliran darah serta menyingkirkan kotoran daripada lapisan dalaman kulit.
Berus kulit yang kering dengan lembut bermula dari tapak kaki menghala ke bahagian atas baan sebelum memberus bahagian tangan dan belakang. Elakkan tempat sensitive dan usah sesekali memberus bahagian muka.
Mandi susu juga elok diamalkan kerana ia membantu melembut dan menghidratkan kulit. Caranya mudah sahaja iaitu campur beberapa sudu besar serbuk susu ke dalam semangkuk besar air suam dan tambahkannya dalam mandian.
Selain itu, tambahkan segelas susu terus ke dalam air mandian. Untuk lebih lembut, tambah sesudu madu yang membantu untuk melembap serta bertindak sebagai antiseptic sederhana.
Untuk membuang sel kulit mati, rajinkan diri menyental tubuh dengan memilih bahan yang mengandungi bahan pelembap supaya kulit tidak kering.

Tip ketiga
Untuk mereka yang mahu mengempiskan perut, antara caranya adalah elak daripada makan nasi bersulamkan air. Sebaliknya, minum air selepas makan. (rasanya, pasal petua ni, ramai yang tahu kan?)
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula elok diminum setiap hari. Sebaiknya, biarkan teh yang diminum itu panas suam untuk mendapatkan kesan yang baik dalam usaha mengempiskan perut.

Tip keempat
Untuk menghindari rambut gugur, masukkan 3 sudu besar serbuk teh ke dalam serbuk secawan air mendidih, kemudian tapis.
Bancuh air the bersama sedikit serbuk inai dan sebiji putih telur hingga sebati. Apabila sebati, sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama 3 jam. Seelok-eloknya diamalkan 2 minggu sekali.
Selain itu, tumbuk sedikit arang hingga lumat, kemudian campur dengan minyak kelapa. Sapukan ramuan di seluruh rambut dan biarkan selama 2 jam. Basuh rambut dengan syampu dan keringkan. Lakukan seminggu sekali.
Air asam jawa dan santan juga boleh digunakan yang dicampur dalam satu bekas. Masukkan beberapa kuntum bunga kenanga atau bungaan wangi. Basuh rambut menggunakan campuran itu dan rambut berbau harum tanpa disyampu.

Tip kelima
Bagi menghilangkan lebam mata, ambil uncang teh yang sudah digunakan. Lekapkan pada mata dan biar semalaman. Lakukannya tiga kali seminggu ketika hendak tidur.
Bahagian lebam mata juga boleh disapu perahan limau nipis yang boleh dilakukan beberapa kali.
Untuk menyegarkan mata, ambil hirisan timun dan lekap pada kelopak mata. Mata kembali segar selepas itu.

Segala tip mudah kali ini diamalkan oleh penyanyi terkenal, Dayang Nur Camelia Abang Khalid.

(sumber: Harian Metro, 14 Nov 2009)

Friday, January 1, 2010

Satu.. 01.01.2010

SATU
arini smuanya nak crite pasal satu..
al-maklumla, masuk ari pertama tuk tahun baru ni and ni kira first entry tuk tahun baru ni, 2010.. ehehe

SATU MALAYSIA!!!
pergh! semangat waja kan?? hakhakhak.. biasela, sape tak sayang negara sendiri.. ngee~ :D aku da pic yg memang melambangkan satu Malaysia.. silala tgk pic di bwh ni... =)


1 Malaysia kan pic ni?? ngee~ :D ni pic ni, diambil mse wat internship kt Intel dlu.. tu manager, sponsor aku merangkap sifu=sifu akula kirenye.. rndu seh kt dorang.. huhu


SATU MATLAMAT
actually ada satu je lagi impian and harapan aku.. means, just tuk tahun ni la.. insyaAllah.. iaitu, kerja dan kerjaya... huhu bilala nak dapat kerja yang tetap ni? harap-harap lepas baby mira besor ckt and dah konvo nanti, adalah rezki keje kat mane-mane.. keje government ke, keje tabung haji ke, telekom ke, bank ke, atau ape-apa jela janji halal and tetap.. amin~
(actually, banyak dah apply macam-macam, tapi mungkin lom da rezki kot.. think positive je la.. huhu)


SATU MSG YG TAK DISANGKA
tadi memang terkejut badakla senang cakap.. bace satu message ni dalam my hubby punye hp.. sentapla! pasal hubby mintak tolong kawan dia blikan rokok.. bagi orang lain, mungkin ni hal remeh kot tapi bagi aku ianya tidak coz sepengetahuan aku hubby aku tak hisap rokok.. yela, dia pun cakap dah lame benti hisap rokok tapi bila tengok sms tu.. sentap la gak.. herm.. if die mmg da hisap rokok, napa tak sms depan-depan aku or tak tunjuk yang dia hisap rokok depan aku.. tikam blakang dah ni.. huhu honestly, hati rase tak best.. :( haih~
(B, if you read my blog ni, pandai2la explain k.. makan dalam dah ni.. huhu)


SATU HUBBY
apela aku ngarutkan?? sje jek ni nak memanjangkan lagi crite.. hahaha :P
sebnarnye, aku juz nak cakap, wlau ape pun terjadi, aku akan tetap setia pada yang satu.. semoga hubby aku tu jela suami ku dunia and akhirat... amin, mudah-mudahan..


*actually, da ckt edit and delete.. huhu
Related Posts with Thumbnails