Monday, January 18, 2010

tragedi ngeri lagi..



aku ni semenjak dok kat sini, macam-macam aku tengok yang live.. bukan live Konsert Greenday ke ape tapi live tengok kejadian-kejadian ngeri ni la.. bak kate hubby aku, leh jadi reporter bergerak ni.. hakhakhak :P

semalam, heboh kat area macallum (area flat2 umah ni) pasal ade budak sekolah lemas kat laut blkg umah ni ha.. seriously, memule tak tawu pun tapi ada sorang uncle cina ni yang beritahu coz ape taknye, helikopter asik dok pusing-pusing pastu siap parking kat padang bola depan ni ha..

menurut uncle tu, budak-budak ni semua budak sekolah menengah yang naik Dragon Boat. Entah macam mane, jatuh dan lemas.. ramai okay yang terlibat tu, coz korang tawu jela kan, Dragon Boat tu kan panjang..jumlah berape orang yang lemas, adalah dalam 6 orang agaknya..

dan sampai hari ni, pagi ni, operasi mencari mangsa yang lemas masih diteruskan coz aku tengok tadi helikopter asik dok berpusing-pusing lagi. Means, adalah lagi mayat yang tak dijumpai.. kesian.. apa-apa pun, salam takziah buat semua keluarga mangsa.

dan kepada yang lain-lain tu, sila lah ambil iktibar. Sebenarnya, kan hari tu baru je gerhana, pastu sekarang ni pulak kalo g tengok kalendar, waktu tengah bulan, maknenye air laut memang kalo pasang tu, pasang gilerla pastu tambah ngan gerhana lak, lagila tinggi kalo air laut tu pasang (lebih tinggi dr biasa) and kelmarin hari Sabtu, aku baru jek dengar kat brita TV1 yang Jabatan Metereologi mengatakan laut bergelora. Siap bagi pesanan lagi, kurangkan aktiviti laut dan dinasihatkan nelayan, jangan turun ke laut. Diorang ni aku rase tak aware and alert kot pasal brite tu. Takpela, dah berlaku pun.. kepada keluarga mangsa, diharap mreka-mreka sabar dan tabah mengharungi dugaan ni.. Salam Takziah.

Crite di dlm akhbar harini,
Metro
Berita Harian
Utusan
NSTP
Sin Chew Daily
The Star
video

5 comments:

atreyu strange said...

Sangat sedih tengok family members yang nanges2 kat berita semalam. Benda yang tak disangka2 terjadi. Safety first everyone!

mie said...

hmmm....
kena la amek iktibar ni....
skrg mcm2 bahya ada

~aSHa~ said...

wah leh jadi pemberita bergerak ni...

mcm2 kejadian disekeliling kita kan....kehidupan dan kematian silih berganti, ada yang lahir, ada yang pergi....putaran Alam...Janji Allah

dah le asha duk area kat tepi pantai...Ya Allah lindungi la Keluargaku ...Amin

JMR said...

dah smpai ajal...ptotnyer diorg ni dh reti berenang, coz kije diorg mmg dlm air kan..

jajarina said...

to atreyu:
tula.. kesian kat dorang.. erm, betol tu.. safety first! agk2 klo x pndai berenang, nk mandi laut smue, pkaila boya or life jacket..

to mietos:
tawu xpe.. berhati2 di jalan raya dan jalan air okay~

to Asha:
haha.. kan?? bakat terpendam ni tuk jd reporter b'gerak.. aHakS~ :P
kite pun dok tepi laut gak ni.. same2la kite berdoa tuk keluarga kita bersama yek dr segala malapetaka.. amin~

to JMR:
ha'a, agreed.. dh smpai ajal sbnrnye.. tp tol gak, spttnye dorang ni dh pandai brenang.. n if dh twu x pandai brenang, pkaila life jacket..

to ols:
laut yg dorang lemas ni mmg sgt dlm, coz kapal cruise yg besar cm Titanic pun lalu kt sni, so, leh imagine kan.. mksdnye, mmg dlm la tu..

Related Posts with Thumbnails