Friday, January 15, 2010

Hari ni, Gerhana Matahari


salam smua..

maafla coz dah dua tiga hari saya tak update blog ni.. (uncle siap cakap lagi, lame x dengar crite?) hehe :P
salah satu sebabnya coz bagi laluan pada contest tu yang kena 48jam kat blog.. tu yang siap taip lagi kat situ, sticky mode.. hahaha semangat kan? takpe, bukan selalu pun join contest-contest ni semua.. ngee~ =D

ape yang menarik,
hari ni, Jumaat, 15 Januari 2010 bersamaan dengan 29 Muharram 1431H dijangkakan akan berlakunya Gerhana Matahari.

Gerhana Matahari dijangkakan bermula pada pukul 3.01 petang sehingga pukul 5.48 petang dan waktu kemuncaknya adalah pada pukul 4.26 petang.

Jadi, buat sahabat-sahabat Muslimku, jom kita sama-sama tunaikan Solat Sunat Kusuf/Solat Sunat Gerhana.

ni ada beberapa info yang saya dapat untuk dikongsikan dengan u ols..

GERHANA MATAHARI SEPARA DI PULAU PINANG PADA 15 JANUARI 2010

Berdasarkan hitungan melalui Solar Eclipse Calculator, Gerhana Matahari Separa dijangka berlaku dan kelihatan di Pulau Pinang pada 15 Januari 2010 (Jumaat) mulai jam 2.56 petang hingga 5.43 petang. Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang akan menganjurkan Program Cerapan Gerhana Matahari Separa di Masjid Negeri Pulau Pinang bermula 2.30 petang hingga 6.00 petang. Walaubagaimanapun, pameran falak akan bermula seawal jam 11 pagi bagi memberi peluang jemaah yang bersolat Jumaat di situ mendapatkan beberapa info terkini mengenai ilmu falak/astronomi. Solat sunat gerhana matahari akan diadakan pada jam 3.30 petang dan minum petang disediakan untuk orang ramai yang hadir. Disini disertakan rajah gerhana, kaifiyat solat gerhana dan khutbah. Jabatan ini menjemput orang ramai untuk sama-sama memeriahkan program tersebut.

(Sumber: Pusat Falak Penang)
untuk mengetahui lebih lanjut, klik sini okay..

and apa yang lebih menarik, dekat Masjid Negeri pun mereka ada wat untuk cerapan Gerhana Matahari ni dengan beberapa lagi aktiviti.. nak tahu lebih lanjut, klik sini..


jadi, buat orang ramai or korang-korang smua yang ada kat penang, mane yang sempat nak pergi tengok, silakanla.. sorryla, info yang ada kat sini semua kat area penang jek.. hehe coz saye dok kat sini dan untuk kalian yang berada di luar tanah pinang, mungkin ada gak aktiviti cerapan di tempat-tempat korang tu.. korang g la googling yek.. =)

seperkara lagi, jangan lupe wat solat sunat gerhana tu.. same-samela kita rebut peluang yang ada.. InsyaAllah..

untuk kepada sesiapa yang ingin tawu lebih lanjut macam mane cara solat sunat tu, klik sini ya..

sekian, jumpe lagi di lain waktu... ^_^

2 comments:

Shaifful Hairi b Ramli said...

oit siap nama uncle dalam n3 ek..kena royalti nih! hhehehe..petang ni jgn lupa ada gerhana matahari.

jajarina said...

hahaha... =D
tawu xpe.. sje femes kan lagi uncle yg dh sememangnya femes.. ;P
jgn pasni uncle kene kejar ngn paparazi sudey... aHaKs~

Related Posts with Thumbnails