Wednesday, January 27, 2010

muffin chocolate chip

last week, ada buat muffin ni saja-saja tuk makan. so, if korang rajin nak try buat, salin resipi ni ye..



Bahan-bahan
2 biji telur
2 cups tepung gandum/self rising flour
1 tsp esen vanila
1/2 cup evaporated milk
1/2 cup chocolate chips
1/2 cup gula
1/2 tsp serbuk penaik *perlu letak ni if guna tepung gandum
75g butter/margarine
1/2 cup raisins/kiwi/pruns/cherry (optional)


Cara-caranya

1) Cairkan mentega dan biarkan seketika sehingga ianya sejuk.
2) Dalam mangkuk, pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2) Pastu, dalam mangkuk yang lain, ayak tepung terutama skali jika menggunakan tepung gandum. Kemudian, campurkan tepung dan chocolate chips.
3) Tuang susu cair tadi ke dalam mangkuk telur dan gula yang dah dipukul kembang tadi.
4) Akhir sekali, campurkan mentega ke dalam mangkuk telur tadi, kacau rata dan masukkan pula tepung dan choc chips sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehinggalah semuanya sebati dan scoop dalam muffin cups.
5) Sebelum bakar, pastikan oven dah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 Celcius coz kalau tak, muffin tak kembang.. dan bakarlah selama 15-20 minit.. kadang-kadang, ada oven lebih masa.. papepun, korang bakarla sampai ianya masak. Cara nak cek, amik pencungkil gigi, cucuk cikit muffin tu.. if takde yang melekat kat pencungkil tu, means dah masakla tu..


* lagi satu, if kat muffin tu korang rajin nak buat frosting, pkailah self raising flour.. if tak, macam saya ni, pkai tepung gandum pun okay and jangan lupa letak serbuk penaik.. hehe okay, GOOD LUCK!! selamat mencuba. =)

7 comments:

JMR said...

ok2..saya try nnt..heheh

jajarina said...

hahaha.. agk2 mls nak wat, tenung pic muffin tu pun leh kenyang.. ngee~ =P

TiTin said...

sdpnye muffin tuuu..nk try gakla...
thx for sharing, jaja.. :)

jajarina said...

titin---> no probs la.. sharing is caring.. heheh =)

Faarihin said...

wah.. nampak sedap.. nak terai la nanti.. (^__^)

jajarina said...

sila2.. jgn tak try.. haha =)

ayshia nique mazlan said...

nk try ar nnti..mcm sdp :)

Related Posts with Thumbnails