Wednesday, July 14, 2010

gangguan semut

tajuk klise gile kan.. hahaha.. sebenarnye, macam ni.. 2, 3 menjak ni, semenjak balik dari JB 3 minggu lepas, umah jaja ni tetibe byk semut.. semut halus tu.. yg kecik-kecik warne merah tu.. jadi, malam tadi terpikirla nak cari petua menghalau semut thru tenet ni..

yela, sebab mule2 tu, cam nak spray semut pkai ridsect tapi x suka bau spray tu, busuk! pastu, ingat nak try letak ubat semut lak kan, tapi tu pun tak jadi letak sebab rasenye kalo letak ubat semut tu, bahaya untuk mira yg sekarang ni memang suke mengutip ape saje yg die nampak kat lantai.. hoh~ tak nak tanggung risiko, jadi, baik x yah letak langsung ubat semut tu. make, alternatif lain, adelah dengan menggunakan kaedah tradisional atau sgale petua-petua yang ade.. petua halau semut jaja tak penah tawu.. korang tawu ke?? meh kongsi sini…

korang mesti pelik kan, nape jaja beriya-iya sangat nak halau semut tu… SEBABNYA, jaja dah start rase rimas.. ape taknye, sampaikan air masak yang dalam jug tu pun semut masuk walaupun hanya 2,3 ekor. tu blum crite kat lappy ni.. kadang-kadang ade je 1,2 ekor semut keluar dari keyboard.. mak eyh.. “ade makanan ke dalam lappy aku ni semut?? air masak tu, manis ke semut??” hahaha.. :P

oleh sebab itu, mase ngah sibuk googling, terjumpala 1 blog yang da bagi petua halau semut.. ok gak petua die.. meh jaja kongsi kat sni..

Cuba petua berikut untuk menghalau semut di rumah anda:
1) Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntun bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.
2) Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
3) Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.
4) Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.
5) Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tak perlu kupas kulit bawang tersebut.
6) Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

sumber: Blog 101 Petua

 

berkesan or tak berkesan, jaja tak pastila lagi.. ni baru nak torai.. tuk sesape yg da mslh yg same, mohla kite torai petua ni okay.. =)

5 comments:

kodok hijau the ghost writer said...

petua satu lagi cuba buat meeting ngan semut tu semua.. bicang secara baik. diplomasi... cakaplah ini zone jaja yang ini zone awak .. mesti ok
hhahahaha

jajarina said...

hahahaha.. sengal kodok! :P
kalo semut2 tu smue leh ckp, dh lame dh aku wat cmtu kodok oyy.. hahahahaha =D

baincardin said...

Salam. Jom kita menghayatinya bersama! ^_^

Tapak Kaki said...

petua tu macam petua mau masak resepi makanan je aku baca.hehe

jajarina said...

baincardin---> w'salam.. :) hayati sampai lebam ye.. haha

tapak kaki---> banyakla ko.. hahaha =D

Related Posts with Thumbnails