Sunday, May 9, 2010

Kerja Rumah

Erm, jaja rindu mak.. YES!! sangat2 merindui.. kalo boleh, nak aje ajak mak ayah duduk skali ngan jaja tak pun jaja duk ngan dorang tapi nanti Incik Ipen takkan nak ditinggalkan kesorangan.. huhu.. tak bole tak bole tak bole…

ingat lagi, dulu, mase zaman anak dara, mude remaja lagi, mase tengah nak naik tu, zaman-zaman skola lagi, kalo balik umah, mesti ade je kan yang mak suroh.. tol tak?? lagi-lagi kalo time cuti skola.. aduyai~ macam-macamla yg kene wat.. korang pun samekan?? ha, jangan nak kate tak.. kalo tak tu, mmg tipula tu…biasenye, kne basuh toilet la, kene jemur baju la, kene lipat bajula, sapu umahla, kemas umahla, cuci pinggan la, jage adikla dan macam-macam lagi kan.. tapi, mase tu, kalo mak soh wat kije je, jaja mesti passing kat kakak jaja.. muahahaha.. cthnye camni:

Mak: “Hajar… kejap lagi, tolong masak nasi ngan basuh toilet ye..”

Jaja: “Ye la… (dgn nada membosankan)”

Dengan jalan yang bermalas-malasan, dari ruang tamu masuk bilik trus je cakap kat kakak yang ngah wat kije skola tu..

Jaja: “kak, mak soh masak nasi ngan basuh toilet..”

Kakak: “erm..”

akak jaja pun trus je kuar wat kije.. jaja dalam bilik watpe?? baring atas katil sambil dengor radio, HitzFM tak pun, dengor kaset BSB (Backstreet Boys) pastu mengelamun, berangan, bace majalah.. ngahaha al-maklum jela, mse zmn jaja nak membesor dlu mne da MP3, MP4, IPOD bagai ni.. pastu pkai kaset je.. dan mse jaja skola mnengah dlu mmg membesor dgn lagu BSB.. Westlife.. N’Sync.. Spice Girls.. hahaha.. tak caye, pegi tanye x-schoolmate yg 1 dorm ngan jaja dlu.. ye, lupe lak nk mention, saye juge x-hostelite.. :D

lepas je kakak jaja kawen, mase tu jaja baru form 4.. so, mase tu la, dah tak leh dah nak ngelak kalo kene soh wat kije plus mase tu gak, dah trase perlu bertanggungjawab as a big sister.. yela, kakak dh kawen, pade sape lagi yg mak jaja nak harapkan.. pade jaja la.. tak kan pade adik jaja lak.. so, semenjak itu, macam-macam la kene wat.. mak jaja kije.. jadi, tu yg jaja kne tolong ringankan kije mak kat umah tu.. wlaupun kadang-kadang, malas tu masih ade.. hahah

setelah 7 tahun berlalu, hari makin hari, fikiran pun makin matang.. lagi-lagi bile dah kawin dan dah ade anak sendiri.. bile difikir-fikirkan balik, smua yang jaja lalui mase zaman remaja dlu, especially mse kat umah.. banyak kebaikannya kenapa mak kite soh kite wat macam-macam aktiviti dalam rumah adelah kerana nak mendidik kite sendiri sebenarnye.. mendidik kite supaya biar biase wat kije rumah dan bile dah berumahtangga nanti, takla kekok.. sebab dah dididik dan dibiasekan wat kije2 camtu.. jadi, even berkahwin pade usia yg mude, smuenye Alhamdulillah, boleh diurus..

cume 1 je, mangun tido kengkadang terlajak lak.. subuh pun jadi subuh gajah.. ekekeke al-maklumla, dlu mse remaja dan anak dara, slalu mangun lambat.. hahaha kantoi! =P matahari dah menegak baru nak mangun.. jadi, bile dah kawin tu, pelan-pelan kayuhla tuk ubah kearah kebaikan.. ngee~ =D

korang kat luar sne, camne lak.. ade tak pengalaman yg sikit lebih kurang cam jaja?? hahaha.. kalo ade tu, same-samela amik yg baik tuk di jadikan pedoman.. eshewah~ cam nak berceramah lak ayat tu.. hikhikhik..

okay, SLAMAT HARI IBU SMUE!!!! and tanx a lot pd yg wish tu.. ^_^

2 comments:

TUKANG KATA said...

SELAMAT HARI IBU BUAT IBU ANDA DAN SELURUH IBU DI DUNIA..

;)

miss hav0c said...

hahaha samala kita jaja....

Related Posts with Thumbnails