Sunday, November 8, 2009

gaduh-gaduh sayang...

suddenly, just teringat, topik AL-KULIYAH kelmarin iaitu pd 6hb nov 2009.. ni la topik nyer.. seriously, sgt best al-kuliyah time tu and topik tu sangat menarik. tmbhn lg, tetamu yg dtg seorg kaunselor, nme die, sorry x ingt dengan Datuk Abu Hassan Din.

Ada benarnye kate Datuk Hassan Din, org yg kahwin x pernah gaduh MMG PEMBOHONG,PENIPU la kan.. "sedangkan lidah tergigit, inikan pula suami istri" bak kate lagu Allahyarham P.Ramlee...

so, ade beberapa perkara yg saye ingat and patut kongsi ngan u ols,

1) if gaduh ngan suami/istri/pasangan anda, salah sorang PERLU mendiamkan diri.. biasennye, yg akan byk ckp adelah perempuan iaitu istri. jd, si suami perlulah mengalah dan mendiamkan diri. senang ckp, JADILAH PENDENGAR YANG SETIA.. di akhir skali, brula si suami bersuara dgn hanya membuat kesimpulan dari semua kata-kate isteri dengan perkataan yang ringkas dan padat seperti, Ya atau Tidak atau Ok..

2) sekiranya pergaduhan tersebut membuatkan anda saling menyampah, atau bermasam muka sesama sendiri, salah seorang tak kira samada suami atau istri, PERLULAH turunkan egonye dan cubalah ingat kembali saat manis ketika bercinta atau apa2 saje yang manis2 belaka.. hal ini, kerana tak rugi sekiranya anda mengalah dan menurunkan ego. terutama sekali, si isteri.. jgn terlalu mengikut perasaan dan emosi.. haruslah lebih rasional dan fikirkan anak-anak atau ,masa depan keluarga anda.

3) suami isteri apabila dh kawin and beranak pinak, tak salah sekiranya pergi berbulan madu kali kedua dan cube menghangatkan kembali hubungan kalian. INGAT, percutian tersebut haruslah HANYA ANDA BERDUA...

4) kebiasaannya, isteri slalu digelari dengan 'ratu bebel'.. jadi, adalah baik sekiranya diwaktu2 begini, si isteri PERLU mengawal percakapannya dan JANGAN berkata2 melebihi kata2 si suami...

5) harus di ingatkan, perkara yang kecil janganlah diperbesar-besarkan dan terimalah pasangan kita seadanya..


InsyaAllah, ni semua leh di jadikan panduan wat saya dan anda semua untuk masa sekarang ataupun bekalan kalian sebelum melangkah ke alam rumah tangga... InsyaAllah.. ape yg baik tu dtgnyer dari DIA dan ape yg buruk tu datangnye dari saye.. sekian wat kali ini.. sekiranya ade yang ingin memberi penambahan, amatlah saya alu2kan...
salam semua.. ^_^

1 comment:

UMILIYA said...

salam..ermmm best entry ni nak copy yer...tq.nak masuk dalam..blog ekk

Related Posts with Thumbnails